Bejelentés


Egészségünkért A beteg testben többnyire beteg vagy megbántott lélek lak


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Téli vitaminhiány veszélyei

– immunerősítő ételek

 


Őszi, téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk és fogékonyabbak a fertőzésekre, betegségekre is. Pedig tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen – hívja fel a figyelmet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense. A magyar felnőtt lakosság többsége szenved szelén és D-vitamin hiányban, ezen is lehet tudatos étrenddel segíteni.

Cink, szelén, glutamin és omega-3 zsírsavak szerepe az immunrendszerben

A szervezet a betolakodó vírusok, baktériumok ellen többek között a szabadgyökök képzésével védekezik. Gondot jelent azonban, ha a zsíros táplálkozás vagy a stresszes életmód miatt ezek mennyisége túlzott mértékben megnő. Ilyenkor hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek, vagy szükségesek az antioxidánsok felépítéséhez. Ilyen lehet például a mikroelemek közül a cink (marhahúsban, hüvelyesekben) vagy a szelén (talajból jut növényekbe, állatokba).
marhahús, hüvelyesek


Érdekesség, hogy a kukoricában, szójában, búzában található egyik fehérjealkotóból (glutamin) olyan anyag képződik, mely antioxidáns szerepet tölt be, így hozzájárul az immunrendszer jó működéséhez. Dr. Bálint Márta elmagyarázta, hogy mi ennek a jelentősége.
kukorica, szója, búza

 

 

Az immunrendszer működéséhez hasznosak az Omega-3 zsírsavak is, melyek többek között gyulladás csökkentő hatásúak. A Semmelweis Egyetem dietetikusa elmondta, hogy ezek leginkább a mélytengeri halakban (lazac, makréla, hering, szardínia) és például a lenmagban (leghatékonyabban töret formában) találhatók.
mélytengeri halak, lazac, makréla, hering, szardínia, lenmag

 

Tudunk mit tenni a C-vitamin tartalom megőrzése érdekében

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a vitaminok fontosak az immunrendszer erősítéséhez, csakhogy azt már kevesen, hogy pontosan mennyit fogyasszunk belőlük és miből jutunk hozzájuk. A legtöbb nyers gyümölcs, zöldség C-vitamin tartalma ismert, de azt már kevesen tudják, hogy ez a vegyület fémmel érintkezve, hőre és a levegő oxigénjére is bomlik. Ezért ajánlott például a csipkebogyót hideg vízben áztatni egy éjszakán keresztül, ha teát készítünk belőle, lefedni, és inkább műanyag kanállal megkeverni.
nyers gyümölcsök, zöldségek, csipkebogyó
A sérült nyálkahártyán a kórokozók könnyebben bejutnak

A Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense szerint hasznos tudni azt is, hogy az A-vitamin (máj, tojás) és előanyaga, a béta-karotin (sárgarépa, sütőtök, aszalt sárgabarack) a bőr és a nyálkahártya épségéhez, regenerálásához szükséges. Ennek egészsége pedig fontos, hiszen a sérült nyálkahártyán a kórokozók könnyebben bejutnak szervezetünkbe.
máj, tojás, sárgarépa, sütőtök, aszalt sárgabarack

 

A D-vitamin hiány összefüggésbe hozható az influenza kialakulásával

Dr. Bálint Márta dietetikus felhívja a figyelmet arra is, hogy a magyar felnőtt lakosság 70 százalékban D-vitamin hiányos, elsősorban az éghajlati adottságoknak (napsütéses órák alacsony száma) köszönhetően. A D- vitaminról (tojás, zsírdús tejtermékek) újabban kiderült, hogy a csontképzésen túl más szerepe is van, például hiánya összefüggésbe hozható az influenza, és más légúti fertőzések kialakulásával.
tojás, zsírdús tejtermékek

 

B1-vitamin-hiány és túladagolás

 

Kétmaroknyi édesség egy gyermek kezében.

A finomított cukor fogyasztásával nő a B1-vitamin iránti szükséglet.


 

A B1-vitamin-hiány okai és megelőzése


Ha a szervezet két hétnél tovább nem jut B1-vitaminhoz, a tartalékok 50%-ban kiürülnek. Legkésőbb 40 nap után aztán a B1-vitamin-készletek teljesen elhasználódnak – az ember tehát rá van szorulva a B1-vitamin rendszeres fogyasztására.

A B1-vitamin-hiány leggyakoribb oka a helytelen táplálkozás és/vagy a túlzott alkoholfogyasztás. Azonban a stressz, a dohányzás, a teljesítménysport, a fogamzásgátlók szedése, valamint a terhesség is jelentősen növeli a B1-vitamin-hiány rizikóját.

 

A B1-vitamin-hiány megelőzéséhez az egészséges táplálkozás mellett a következő szempontokat is figyelembe kell venni:

 

  • A finomított cukor fogyasztásával nő a B1-vitamin iránti szükséglet. Ezért főleg a gyerekek ne egyenek túl sok édességet.

 

  • A savlekötő gyógyszerek, a kén mint tartósítószer, a fekete tea és az alkohol megakadályozzák a B1-vitamin felszívódását.

 

  • Az alkohol ráadásul elősegíti a B1-vitamin lebomlását a szervezetben.

 

 

B1-vitamin-hiány: tipikus tünetek

Enyhe B1-vitamin-hiány gyakrabban előfordulhat. Ez olyan tünetek révén észrevehető, mint az emésztési zavarok és étvágyhiány, valamint központi idegrendszeri zavarok. Ide tartozik például a fáradtság, depresszív hangulat és gyenge memória, de előfordulhat légszomj, gyors pulzus és ödéma is. Ha súlyos B1-vitamin-hiányról van szó, erős központi idegrendszeri zavarok léphetnek fel, mint bénulások, valamint érzékelési és agyi diszfunkciók. Ezen kívül csökkenhet a vér pH-értéke (metabolikus acidózis), aminek a szív leállása lehet a következménye.

 

 

A B1-vitamin túladagolása


A B1-vitamin túladagolása élelmiszerek fogyasztásával nem lehetséges, mivel a fölösleges B1-vitamin a veséken keresztül újra kiválasztódik. Ezen kívül a szervezet az emésztőrendszeren át csak kis mennyiségeket képes felvenni B1-vitaminból. Így túladagolás csak magas dózisú injekcióval – a napi adag mintegy százszorosával – idézhető elő. Túladagolásnál allergiás reakció, fejfájás, görcsök, forróságérzet, hányinger és szívritmuszavarok léphetnek fel. A túladagolás megelőzésére csak orálisan fogyasszunk B1-vitamint.

 


B12 vitamin: a tápanyagok célba juttatásának támogatása

Fontos továbbá gondot fordítani a megfelelő B12 vitamin (minden állati eredetű ételben megtalálható) ellátottságra is. Ez a normál vérképzéshez fontos anyag, mely biztosítja, hogy sejtjeinkhez a tápanyagok eljussanak, ezzel is védekezve a téli hideg ellen.
állati eredetű ételek

 

Jelentős téli energiaforrásaink

Hagyományos téli ételek a bab, a borsó, a lencse. Nem véletlenül ajánlott a téli időszakban ezeket fogyasztani, hiszen keményítő tartalmuk miatt jelentős energiaforrást biztosítanak a szervezet számára.
bab, borsó, lencse


Ígéretesek az élénk színű növények

A Semmelweis Egyetem dietetikusa szerint az elmúlt 10 évben derült ki, hogy az élénk színű növényekben (pl. brokkoli, kaliforniai paprika, piros belsejű grapefruit) számtalan olyan vegyület van – úgynevezett biológiailag aktív növényi anyagok pl. flavonoidok – melyek szerepét az utóbbi pár évben vizsgálja intenzíven a tudomány. A hagyma gyógyító hatása már a népi gyógyászatban is ismert volt, de mint kiderült, a fűszerek közül a kakukkfű, a rozmaring és a gyömbér is baktériumok szaporodást gátló hatással bír.
brokkoli, kaliforniai paprika, piros belsejű grapefruit


A probiotikumok megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott elszaporodását

Egyre többet hallani a probiotikumokról (egyes joghurtokban, túrókban) is. Ezek olyan hasznos baktériumok, melyek megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását a vastagbélben, segítve ezzel az immunrendszer normál működését. Táplálékul olyan rostanyagok szolgálnak számukra, melyek a teljes kiőrlésű gabonafélékben (barna vagy Graham kenyér), zöldségekben (csicsóka), gyümölcsökben (banán) találhatók. Ezért fogyasszunk naponta többször is ezekből az élelmiszerekből.
joghurtok, túrók, teljes kiőrlésű gabonafékék, csicsóka, banán


A megfelelő folyadékellátás akadályozza a kórokozók szervezetbe jutását is

Az immunerősítő étrend fontos részét képezi, hogy figyelmet fordítunk a szervezet folyadékellátására is. Dr. Bálint Márta elmondta, hogy ezzel védjük például a szem, az orr, a szájnyálkahártyát a kiszáradástól, és így nehezítjük a kórokozók szervezetbe jutását. A téli időszakban a szokásos napi felnőtt adag nem másfél liter, hanem 2-2 és fél liter folyadék a fűtés, vagy a kinti hideg levegő erős szárító hatása miatt. A szakember szerint lehetőleg vizet, ásványvizet, teát (zöld és fekete tea, bodza, csipke, hibiszkusz, kamilla, hársfa) igyunk.
két, két és fél liter víz naponta, zöld és fekete tea, bodza, csipke, hibiszkusz, kamilla és hársfa teák
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!